To najprostsze danie obiadowe z makaronem, jakie znam. Robię je ze składników, które mam pod ręką

Dodano:
Makaron z szynką i warzywami Źródło: Shutterstock / bunyarit
Uwielbiam potrawy, które można zrobić z tego, co się akurat ma pod ręką. Z takich niewyszukanych składników przyrządzam na przykład proste i szybkie danie obiadowe. Jego skład można oczywiście nieco modyfikować, w zależności od stanu zapasów.

Proste dania, które da się przygotować bez wychodzenia do sklepu, to doskonałe rozwiązanie dla zabieganych i zapracowanych. Dużą zaletą takich potraw, jest fakt, że zwykle ich skład można nieco zmieniać, bez ryzyka, że danie się nie uda, czy straci smak. Tak też powstał mój pożywny makaron z dodatkami, który często robię na obiad, jako danie awaryjne.

Jaki sos sprawdzi się do makaronu z dodatkami?

Dobór sosu do makaronu powinien wynikać z użytych składników i dobrze się z nimi komponować. Bazą do sosu do makaronu może być oliwa z oliwek, śmietanka, ser czy przecier pomidorowy. Gdy dorzucimy do sosu np. warzywne dodatki oraz ugotowany makaron, raz-dwa powstanie smaczne danie obiadowe. Warzywa i wędliny warto wcześniej podsmażyć, by nabrały wyraźniejszego smaku i aromatu.

Jak przygotować makaron z szynką i warzywami?

Przygotowanie makaronu z szynką i warzywami to bardzo prosta sprawa. Makaron należy nastawić, by się ugotował, a w tym czasie trzeba przygotować sos. Ja zwykle najpierw kroję na nieduże kawałki szynkę, a potem ją podsmażam. Do wędliny dodaję też mrożoną mieszankę warzyw, np. groszku i marchewki, a także kukurydzę z puszki. Po przesmażeniu i rozmrożeniu warzyw, wlewam na patelnię śmietankę i dodaję trochę startego sera. Z tych dwóch składników powstaje zawiesisty sos, który świetnie scala składniki i doskonale pokrywa makaron.

Przepis: Makaron z szynką i warzywami

Szybki makaron obiadowy z dodatkiem szynki i warzyw

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
730 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g grubszego makaronu, np. penne lub kolanka
  • 200 g szynki gotowanej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka mrożonej marchewki z groszkiem
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 200 ml śmietanki 30%
  • ok. 70 g startego sera
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie makaronuW dużym garnku zagotuj wodę. Dodaj do niej trochę soli, wsyp makaron, zamieszaj. Gotuj go na średnim ogniu do czasu, aż będzie półmiękki. Makaron odcedź, zostawiając ok. 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu.
  2. Przygotowanie sosuSzynkę pokrój w plasterki, a potem w kostkę. Przesmaż ją na  oliwie z oliwek. Dodaj mrożoną marchewkę z groszkiem. Smaż całość, aż warzywa zmiękną. Wtedy dodaj odsączoną kukurydzę, całość chwilę przesmaż. Dodaj śmietankę i starty ser, podgrzewaj, aż powstanie gęsty sos. Dopraw go do smaku.
  3. Łączenie składnikówDo znajdującego się na patelni sosu dodaj ugotowany makaron. Całość dokładnie wymieszaj, by każdy klusek pokrył się sosem śmietanowym. Potrawę podgrzewaj 2-3 minuty, często mieszając. Rozłóż ją na talerze, możesz posypać np. posiekaną natką pietruszki.

Czy trzeba hartować makaron do obiadu?

Wiele osób zastanawia się, czy po ugotowaniu, makaron przeznaczony do obiadu przelać zimną wodą, czy nie. Reguła jest taka, że makaronu do sosów nie hartujemy zimną wodą. W ten sposób spłukujemy bowiem lekko kleistą powłokę, która powstaje na kluskach w czasie gotowania. A to właśnie ona sprawia, że do makaronu dobrze przylega sos. W innym przypadku sos mógłby spłynąć po kluskach i znaleźć się pod nimi, zamiast je równomiernie pokrywać. Jednak warto przelać ugotowany makaron przeznaczony do sałatki czy makaron, którego nie dodamy od razu do sosu. W tym przypadku hartowanie zapobiegnie sklejaniu się klusek.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...