To najprostsze danie obiadowe z makaronem, jakie znam. Robię je ze składników, które mam pod ręką
Proste dania, które da się przygotować bez wychodzenia do sklepu, to doskonałe rozwiązanie dla zabieganych i zapracowanych. Dużą zaletą takich potraw, jest fakt, że zwykle ich skład można nieco zmieniać, bez ryzyka, że danie się nie uda, czy straci smak. Tak też powstał mój pożywny makaron z dodatkami, który często robię na obiad, jako danie awaryjne.
Jaki sos sprawdzi się do makaronu z dodatkami?
Dobór sosu do makaronu powinien wynikać z użytych składników i dobrze się z nimi komponować. Bazą do sosu do makaronu może być oliwa z oliwek, śmietanka, ser czy przecier pomidorowy. Gdy dorzucimy do sosu np. warzywne dodatki oraz ugotowany makaron, raz-dwa powstanie smaczne danie obiadowe. Warzywa i wędliny warto wcześniej podsmażyć, by nabrały wyraźniejszego smaku i aromatu.
Jak przygotować makaron z szynką i warzywami?
Przygotowanie makaronu z szynką i warzywami to bardzo prosta sprawa. Makaron należy nastawić, by się ugotował, a w tym czasie trzeba przygotować sos. Ja zwykle najpierw kroję na nieduże kawałki szynkę, a potem ją podsmażam. Do wędliny dodaję też mrożoną mieszankę warzyw, np. groszku i marchewki, a także kukurydzę z puszki. Po przesmażeniu i rozmrożeniu warzyw, wlewam na patelnię śmietankę i dodaję trochę startego sera. Z tych dwóch składników powstaje zawiesisty sos, który świetnie scala składniki i doskonale pokrywa makaron.
Przepis: Makaron z szynką i warzywami
Szybki makaron obiadowy z dodatkiem szynki i warzyw
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 730 w każdej porcji
Składniki
- 400 g grubszego makaronu, np. penne lub kolanka
- 200 g szynki gotowanej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szklanka mrożonej marchewki z groszkiem
- 1/2 puszki kukurydzy
- 200 ml śmietanki 30%
- ok. 70 g startego sera
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Gotowanie makaronuW dużym garnku zagotuj wodę. Dodaj do niej trochę soli, wsyp makaron, zamieszaj. Gotuj go na średnim ogniu do czasu, aż będzie półmiękki. Makaron odcedź, zostawiając ok. 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu.
- Przygotowanie sosuSzynkę pokrój w plasterki, a potem w kostkę. Przesmaż ją na oliwie z oliwek. Dodaj mrożoną marchewkę z groszkiem. Smaż całość, aż warzywa zmiękną. Wtedy dodaj odsączoną kukurydzę, całość chwilę przesmaż. Dodaj śmietankę i starty ser, podgrzewaj, aż powstanie gęsty sos. Dopraw go do smaku.
- Łączenie składnikówDo znajdującego się na patelni sosu dodaj ugotowany makaron. Całość dokładnie wymieszaj, by każdy klusek pokrył się sosem śmietanowym. Potrawę podgrzewaj 2-3 minuty, często mieszając. Rozłóż ją na talerze, możesz posypać np. posiekaną natką pietruszki.
Czy trzeba hartować makaron do obiadu?
Wiele osób zastanawia się, czy po ugotowaniu, makaron przeznaczony do obiadu przelać zimną wodą, czy nie. Reguła jest taka, że makaronu do sosów nie hartujemy zimną wodą. W ten sposób spłukujemy bowiem lekko kleistą powłokę, która powstaje na kluskach w czasie gotowania. A to właśnie ona sprawia, że do makaronu dobrze przylega sos. W innym przypadku sos mógłby spłynąć po kluskach i znaleźć się pod nimi, zamiast je równomiernie pokrywać. Jednak warto przelać ugotowany makaron przeznaczony do sałatki czy makaron, którego nie dodamy od razu do sosu. W tym przypadku hartowanie zapobiegnie sklejaniu się klusek.